Фестивал на розовия домат
Специален проект на DIR.BG и
20 години метро
Сьомга гравлакс със сорбе от домати

Сьомга гравлакс със
сорбе от домати, ръжен
хляб и олио от копър

Автор: Chef’s club

Снимки: Chef’s club

За сьомгата:

  • Морска сол - 2кг
  • Захар - 2кг
  • Джин - 0.120
  • Лимонова върбинка
  • Сока на един лимон
  • Сока на един лайм
  • Кората на три лимона и три лайма
  • Сьомга около 3 кг

За сорбето:

  • Розови домати - 0.600
  • Зехтин екстра върджин - 0.120 мл
  • Шалот - 0.030
  • Сол - 0.002
  • Отлежал балсамов оцет - 0.010
  • Уорчестър - 0.005
  • Сос Табаско - 0.005
  • Стабилизатор за сладолед - 0.002

За аранжиране:

  • Див лук
  • Нарязан и измит на ситно шалот
  • Запечена със зехтин филийка ръжен хляб

Сьомга гравлакс със сорбе от домати

Снимка: Chef’s club

    1. Сьомгата се филетира, почиства се от кожата и костите.

    2. След това се смесват солта, захарта и останалите продукти които са нужни за мариноване на сьомгата, половината от солената смес се изсипва на дъното на тава, след това се поставя сьомгата и се заравя с останалата сол и захар, покрива се със стреч и се оставя да престои за 24 часа в хладилник.

    3. За сорбето- доматите се пасират и се прецеждат през фина цедка, след това се добавят останалите продукти, като оставяте зехтина за последен и го добавяте малко по-малко за да направите емулсия. Най-добрият вариант е да се замрази и да се блендира през пако джет, но ако нямате пако джет може да използвате машина за сладолед ,като трябва да имате предвид, че при вторият начин сорбето става малко по-зърнесто от колкото трябва.

    4. След като сьомгата е готова, се отстранява от солта и се почиства от малките парченца сол, нарязва се в желана форма и се поставя в чиния, отгоре се завършва с нарязан шалот и пресен лук, на края сорбето от домати и олио от копър.

Сьомга гравлакс със сорбе от домати

Снимка: Chef’s club

Още