1. Сьомгата се филетира, почиства се от кожата и костите.
2. След това се смесват солта, захарта и останалите продукти които са нужни за мариноване на сьомгата, половината от солената смес се изсипва на дъното на тава, след това се поставя сьомгата и се заравя с останалата сол и захар, покрива се със стреч и се оставя да престои за 24 часа в хладилник.
3. За сорбето- доматите се пасират и се прецеждат през фина цедка, след това се добавят останалите продукти, като оставяте зехтина за последен и го добавяте малко по-малко за да направите емулсия. Най-добрият вариант е да се замрази и да се блендира през пако джет, но ако нямате пако джет може да използвате машина за сладолед ,като трябва да имате предвид, че при вторият начин сорбето става малко по-зърнесто от колкото трябва.
4. След като сьомгата е готова, се отстранява от солта и се почиства от малките парченца сол, нарязва се в желана форма и се поставя в чиния, отгоре се завършва с нарязан шалот и пресен лук, на края сорбето от домати и олио от копър.