Фестивал на розовия домат
Специален проект на DIR.BG и
20 години метро
Гаспачо Фест с розов домат

Гаспачо „Фест“
с розов домат

Автор: Chef Юри Велев

Снимки:Студио КАРЕ, DIR.bg

1. Продукти за 10 порции:

  • 5-6 броя едри розови домати
  • 100 гр зехтин (студено пресован)
  • 200 гр стар сух хляб
  • 1 клонка мащерка
  • 100 гр селъри
  • 200 гр червена чушка
  • 1 с. л. доматено пюре
  • оцет на вкус
  • сол и пипер
  • табаско

2. За декорация:

  • бланширани селъри стъбла
  • трохи хляб
  • сушени домати
  • листа лилав босилек
  • олио от зелен лук (прави се от 200 гр олио и 3 сръка бланширан зелен лук. Бланшира се зелената част на лука, блендира се заедно с олиото и се прецежда)
Гаспачо Фест

Снимка: Студио КАРЕ, DIR.bg

3. Начин на приготвяне:

Бланшираме доматите и ги обелваме. Обелваме червената чушка с белачка. Обелваме и селърито. Смесваме чушките, доматите, селърито и другите продукти. Блендираме и прецеждаме.

Овкусяваме със сол, пипер, табаско и оцет.

Сервираме супара в охладени чинии, аранжираме с бланширана целина, листа босилек, олио от зелен лук и сушен домат. Поръсваме с трохите от хляб.

Гаспачо Фест

Снимка: Студио КАРЕ, DIR.bg

Още