Фестивал на розовия домат
Специален проект на DIR.BG и
20 години метро
Chef Владислав Петров

Владислав Петров –
готвачът, чиито ястия
те отвеждат в космоса

В

ладислав е на 35 години и е родом от град Червен бряг, но днес живее в София, където готви вкусна космическа храна както за столичани, така и за посетителите на града. Първоначално посоката на живота му заобикаля кухнята и той вижда бъдещето си в съвсем различна сфера, но когато човек се роди с призвание, съдбата винаги намира начин да го постави на правилното място, независимо от плановете му. Точно така става и него. За разговор ни събира участието му във Фестивала на розовия домат, организиран от Метро, който ще се състои на 15 септември, от 11 часа, в Княжеската градина на София.

Двамата сядаме на маса в ресторант „Космос“, където всъщност работи Владислав, а аз не мога да се нагледам на футуристичния интериор. Във въздуха сякаш витаят безброй загадки и подсъзнателно очаквам нещо да се случи. Навсякъде се носи съблазнителният аромат на току-що приготвена храна, които малко ме разсейва от разговора.

Но бързам да се съсредоточа, защото той е добър събеседник, който с лекота успя да прикове вниманието ми, измествайки фокуса ми дори и от гладния ми стомах.

Автор: Стелиян Стоименов

Снимки: URBN.dir.bg за МЕТРО

20 години метро Фестивал на розовия домат
Кога открихте любовта към готвенето?
Учил съм в Нов български университет и по образование съм психолог. В кухнята попаднах случайно… Докато следвах си търсех работа и реших, че да си готвач е много лесно. Професията веднага ме грабна и оттогава се занимавам с това.
Беше ли толкова лесно, колкото очаквахте?
Не, не беше. Оказа се сериозно предизвикателство, но именно това ме държи – ежедневният екшън.
Да разбирам ли, че професията е точно толкова напрегната, колкото я представят в кулинарните риалитита и филмите?
В тези формати малко преиграват, но считам, че донякъде това е нормално. Иначе готварската професия определено е напрегната, както в краткосрочен план, изискващ за малко време да се свършат множество неща, така и в дългосрочен – заради натрупаната умора, която оказва влияние. Но както казах, има защо.
Владислав Петров

Снимки: URBN.dir.bg за МЕТРО

Как се случи така, че психологията остана на заден план?
Това е наука, с която човек може да се занимава и на по-късен етап от живота си. Дори колкото по-напред във времето се случи, толкова по-добре, защото през годините се добива мъдрост.
Полезна ли е психологията в сегашната ви дейност?
Да, помага, най-вече да не приемаш нещата лично и да се абстрахираш от емоциите си.
А за освобождаването на напрежението, за което споменахте?
Не, за това не помага (смее се). Но все пак е друго, когато си наясно с процесите и знаеш какво „кипи“ в теб, тогава е по-лесно да ги управляваш и да балансираш.
Като мъж и готвач, смятате ли за вярно твърдението, че любовта на силния пол минава през стомаха?
О, със сигурност е така. Това мога да го потвърдя и като психолог, понеже в момента има теории, че по-голямата част от мисленето се случва именно в стомаха. Бактериите в него отделят трансмитери, които подчиняват мозъка и ни казват какво да мислим. Това, обаче, важи с пълна сила и за жените.
Кое според вас е най-лесното ястие, с което един мъж може да впечатли една дама?
Не мисля, че самото ястие има такова значение, понякога и пържените яйца са в състояние да впечатлят жената (смее се). Мисля, че ще бъде добър вариант мъжът да заложи на скарата, все пак връзката между двамата е доказана във времето.
Коя е тайната на доброто ястие?
Желанието. Както и „апетитът“ за добър вкус.
Защо според вас мъжът е определян за по-добър готвач от двата пола?
Смятам, че и жените са добри готвачи. Въпросът е, че в професионалната кухня трябва и физическа издръжливост. Отделно, изисква време – по цял ден да си извън дома, което за дамите е по-трудно. А и мъжете имат по-логично и структурирано мислене, помагащо за организиране, подобно на това в армията, което за кухнята е необходимо.
Да разбирам, че кухнята е като казарма?
Поне така би трябвало да бъде.
Освен на работа, карат ли ви и вкъщи да готвите?
Не знам дали има професионален готвач, който да готви вкъщи… Аз лично не го правя (смее се). Опитват се да ме накарат, но трудно се получава.
От кои световни кухни се вдъхновявате?
Аз лично – най-вече от българската, но екипът на нашия ресторант черпи вдъхновение и от скандинавската кухня. Дори в момента главният ни готвач е на стаж в едно от най-добрите заведения в Копенхаген.
Владислав Петров

Снимки: URBN.dir.bg за МЕТРО

С какво се отличават тамошните ястия?
Със своята простота, ако мога така да се изразя, и с изчистените вкусове на дивите продукти, част от които готвачите сами берат.
Кое отличава ресторант „Космос“ от останалите столични заведения?
Ние се стремим да правим „традиционна космическа кухня“, както я наричаме. Имаме изграден стил – залагаме на български продукти, както и на такива от балканския тероар, като вкарваме „космически“ плейтинг (ред.бел.: аранжиране на ястието в съда за сервиране). Също така работим в тясно сътрудничество с човека, който прави зеленото сирене в България и той винаги ни намира позабравени продукти, които ние изваждаме на преден план.
Кое е най-поръчваното ястие тук, в „Космос“?
Те са няколко: качамакът, бузите и Тетевенската салата, която е много актуална в сезона.
С кое ястие се гордеете най-много?
По-скоро е идея. Когато правихме „Заек-лютика“, ястие, традиционно за моя край, предложих да използваме изсушени люспи от чушки, за да опушим ястието допълнително. Ефектът – от чинията се носи миризма на току-що печени пиперки, аромат, който е магичен за всеки българин.
Метро се опитва да продава автентични продукти с инициативата си Грижа за България. Какво смятате за нея?
Това определено е добра инициатива на Метро, които са много популярни в професионалните среди. Добре е българите да използваме нашите продукти с български вкус, особено важно е, например, когато говорим за домата. Той трябва да е расъл наблизо, иначе не е вкусен.
Ползвате ли продуктите на Метро?
Да. Почти всеки ден поръчваме неща от тях.
За какво разчитате на тях като партньор?
Да ни доставят доста продукти, от ежедневни, за които не се замисляме толкова, до по-уникални.
Бихте ли се възползвали от тях и останалия микс от автентични български продукти, които предлагат?
Естествено.
И понеже поводът за срещата ни е Фестивалът на розовия домат, каква е разликата между него и червения домат?
Розовият домат е по-вкусен. Не напразно се превърна в хит през последните години. Вкусът му е по-плодов, но в същото време една идея по-кисел, което пък, от своя страна, е подплатено със сладост… По-балансиран е.
Кое си подхожда най-много с него?
Според мен най-добре се комбинира със сирене.
Какво препоръчвате за пиене към розовия домат?
Аз не съм много по алкохола, но предполагам, че ракията е правилният избор.
С какви подправки може да се овкуси той?
Колкото по-просто, толкова по-хубаво. Дори само сол да му сложите – няма да сбъркате. А колкото по-качествена е солта, става още по-добре. Тук, в „Космос“, използваме сол от Атанасовското езеро до Бургас, която е доста по-комплексна и вкусна, в нея има елемент на море.
А зелени подправки?
Разбира се, магданозът и босилекът са идеални за целта, дори може да бъдат под формата на олио, като нашето, което правим тук.
Кое е любимото ви ястие, онова, което предпочитате да хапвате във всеки удобен момент?
Домат със сирене (смее се). Наистина, не напразно го препоръчах по-рано, дори преди малко обядвах точно това. Естествено, има някои ястия, с които всеки човек е емоционално свързан – тези от кухнята на баба му. За мен вечните фаворити от нея са: таратор, яхния от коприва и зеленчукова супа. Храната е свързана с емоциите и най-хубавото в професията на готвача е, че може да върне хората уникално за тях място в спомените им.
На каква храна трябва да наблегнем през тези горещи дни?
Интуитивно, по това време на годината, на никой не му се яде нещо мазно. Затова бих препоръчал да се наблегне на зеленчуците, които сега през август, са в голямо изобилие на пазара.
Владислав Петров

Снимки: URBN.dir.bg за МЕТРО

Две предложения за рецепти с розов домат, дадени от Владислав може да прочетете по-долу:
Рецепта за космическо гаспачо
Рецепта за тетевенска салата

Може да се срещнете лично с екипа на ресторанта КОСМОС на „Фестивала на розовия домат“ на 15 септември 2019, в Княжеската градина в София, където ще дадат нов прочит на познати ястия с розов домат. Екипът на МЕТРО България организира фестивала за трета поредна година като част от кампанията им „Отгледано с грижа за България“.

Още